LinkedIn profil düzenlemeleri gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu yazımda bilmeniz ve uygulamanız gereken en iyi 10 ipucundan bahsedeceğim.
1.LinkedIn URL’nizi Kişiselleştirin.
LinkedIn, siz profil oluştururken bir web sitesinde olduğu gibi size özel bir alan oluşturur. Bu link genellikle adınız ve karmaşık sayılardan oluşur. Aramalarda bulunmak için LinkedIn URL’nizi düzenlemeniz ve özelleştirmeniz gerekir. Eğer mümkünse adınız ve soyanızın bulunduğu bir link seçiniz. Sayıların, çok fazla noktalama işaretinin bulunmamasına özen gösterin.
- Profilinizin sağ tarafında bulunan “Genel profil ve URL’nizi düzenleyin” yazısına tıklayın.
- Açılan yeni sayfada “Kişiselleştirilmiş URL’nizi düzenleyin” tıklayın.
- Mümkünse herhangi noktalama işareti veya sayı kullanmayın. Eğer daha önceden o alan alındıysa “-” işaretini kullanabilirsiniz öncelikli olarak.
2. LinkedIn Diğer Görüntülenenler Özelliğini Kapatma.
Diğer görüntülenenler özelliği ne demek önce bunu açıklayalım. Profilinize girildiğinde size benzer özellikler taşıyan (iş unvanı, şirket, okul bilgileri vb. gibi) diğer profiller sağ tarafta bir kutucukta profilinizi ziyaret eden kullanıcılara gösterilir.
Bu özelliği kapatırsanız başka profilleri öneremeyeceği için tüm ilgi sizin üzerinizde olacak ve böylece tıklayıp profilinizden çıkmayacaktır. Profilinizi ziyaret eden kişileri hem rakiplerinize yönlendirmemek hem de sizin profilinizde daha uzun zaman geçirmelerini sağlamak için bu özelliği kapatmanızı öneririm.
Peki, diğer görüntülenenler özelliğini nasıl kapatabiliriz?
Ayarlar ve Gizlilik sekmesinden “Hesap tercihleri” altında bulunan “Site tercihleri” altında, “Diğer görüntülenenler” tıklayın.
Sırasıyla Evet veya Hayır’ı seçmek için düğmeyi sola veya sağa çevirin. Hayır’ı seçerek kapatabilirsiniz. Değişiklikler otomatik olarak kaydedilecektir.
3. Bağlantı Kur Butonunu Takip Et Butonu ile Değiştirmek.
LinkedIn üyeleri 30.000 kişiye kadar 1. derece bağlantıya sahip olabilir. Bu sebeple takip et butonu ile değiştirirseniz sadece tanıdığınız veya bağlantıda kalmak istediğiniz kişilerin isteklerini kabul edersiniz. Diğer kullanıcılar sizi takip ederek güncellemelerinize, yayınladığınız gönderileri yine görebileceklerdir. Bağlantı sınırını doldurmamanız avantaj sağlayacaktır. Sizinle bağlantı kurmak isteyenler zaten yine davet gönderebilecekler sadece en başta profilinizde gözükecek olan buton değişecektir.
Takip et butonunu eklemek için Ayarlar ve Gizlilik sekmesinden “Görünürlük” altında bulunan “LinkedIn faaliyetlerinizin görünürlüğü” tıklayın. Takip Edenler penceresine tıklandığından “Takip et işlemini birincil yap” Evet’i seçerek bu butonu kullanılır hale getirebilirsiniz.
Eğer Linkedin’de içerik üretiyorsanız ve yeni özellik olan “Oluşturu Modu”na geçiş yaptıysanız yine bu buton aktif hale gelecektir.
Linkedin İçerik Oluşturu Modu açık mı?
Önemli özellikleri profilinize katacak bu mod, tüm hesaplara gelmeye başladı.
Hesabınızda oluşturucu modu açtıktan sonra neler değişecek?
▪️ Profilinizdeki ‘Bağlantı Kur’ düğmesi ‘Takip Et’ olarak değişir.
▪️ Profilinizde takipçi sayınız gösterilir. Önceden 500+ şeklinde sadece bağlantı sayınız yazıyordu.
▪️ Profilde hangi konu başlıkları ile ilgili içerik üretiyorsanız onu girmeniz için size 5 içerik alanı yazmanızı istiyor.Böylecek gönderilerinizin konularını gösterebilirsiniz.
▪️ Öne Çıkarılanlar ve Faaliyet bölümleriniz önce gösterilecek şekilde düzenlenecek.
Oluşturucu mod nasıl açılır?
Güncelleme ile bu özellik geldikten sonra size özel olan ‘Tablonuz’ kısmından ‘Oluşturucu Modu’ görebilirsiniz. Üzerine tıklayarak açmanız yeterli olacaktır.
LinkedIn bu özellik ile içerik üreticileri daha fazla desteklemek istiyor. Yeni özellikler daha da eklenecek gibi sonraki blog yazılarında nasıl iyi içerikler oluşturabiliriz bunlardan da bahsedeceğim.
4. Yorumunu Gönderiye Çevir.
Yaptığınız yorumlar sizin profilinizde de görüntülendiğinden bunların oldukça önem taşıdığını önceki blog yazılarımda belirtmiştim.
Bir gönderiye bir yorum yaptıysanız, ilgi gördüyse veya yorum yaptığınız kişiyi desteklemek istiyorsanız bunu kolaylıkla kendi gönderinize çevirebilirsiniz. Aşağıdaki gibi bir öneri göreceksiniz ona tıkladığınızda yorum yaptığınız kişinin paylaştığı şey ile sizin yorumunuz otomatik bir şekilde yeni paylaşımınız olacaktır. Oldukça kolaylık sağlayan ve içerik üretmeye teşvik edici bir özellik daha.
5. Yaptığınız Tasarımları Pdf Formatında Paylaşın.
LinkedIn’de yazı, görsel ve videonun yanı sıra dokümanlar paylaşabilmenize de olanak sağlıyor. Tek tek hazırladığınız yana kaydırmalı görselleri paylaşmak istiyorsanız bunu pdf haline getirin ve LinkedIn’de o şekilde paylaşın. Bu hem görsel açıdan güzel durmasına, kolaylıkla yana kaydırarak ilerlemesine faydalı olacaktır hem de etkileşim açısından daha iyi bir erişim sağlayacaktır.
6. Profil Fotoğrafını Analiz Et
Bir profil fotoğrafının LinkedIn için nasıl önemli bir role sahip olduğunu artık biliyoruz.
Kullandığın profil görselinin uygun olup olmadığını analiz etmeniz için size süper bir araç önereceğim. Snappr Photo Analyzer ile 100 üzerinden kaç puana sahip olduğunuzu ve düzeltmeniz gereken noktaları, nasıl olması olması gerektiğiniz ayrıntılı bir şekilde açıklayan kullanışlı bir araç.
Hep gelen sorulardan biri de arka planı renkli profil fotoğraflarını nerede yapabileceğimiz. Tasarımlarınızda kullandığınız marka renginiz var ise profil fotoğrafınıza bu rengi eklemek hem marka renginizi öne çıkarmanıza hem de diğerlerinden farklı görünerek öne çıkmanıza sebep olabilir.
Canva uygulamasını kullanarak oldukça farklı profil fotoğrafları hazırlamanız mümkün. Bunun için hazırlamış olduğum “Mini Canva Eğitim Serisi”ni YouTube kanalımdan inceleyebilirsiniz.
7. Linkedin QR Kod ile Bağlantı Kurun.
Eminim bu özellik Online toplantılarda çok işinize yarayacak. Görüşmelerde slaytlarınıza LinkedIn QR Kod’u ekleyerek kolaylıkla sizle bağlantı kurmalarını, mesaj atmalarını sağlayabileceksiniz.
Peki nasıl oluşturulur?
– Arama çubuğunuzun sağ üst köşesindeki QR kodu simgesine tıklayın.
– Buradan, QR kodunuza erişebilir, paylaşabilir ve fotoğraf gibi kaydedebilirsiniz.
– Bağlantı kurmak isteyen kişiler QR kodu tarayarak LinkedIn profilinize ulaşacaktır.
8. Profilinizi Analiz Edin.
LinkedIn’in bize ücretsiz olarak sunduğu ve günlük olarak güncellenen güzel bir siteden bahsedeceğim.
Sosyal Satış Endeksiniz (SSI), profesyonel markanızı oluşturmada, doğru insanları bulmada, içgörülerle etkileşim kurmada ve ilişkiler kurmada ne kadar etkili olduğunuzu ölçen bir araçtır.
Eğitimlerimde hep söylediğim gibi, LinkedIn ile ne kadar çok ilgilenirseniz o sizi daha çok sever. Bu analizleri haftalık olarak yaparak zayıf olduğunuz alanları geliştirmeye odaklanabilirsiniz.
SSI Score’a bu linkten ulaşabilirsiniz.
9. Hashtag’lerinizi Doğru Seçin.
LinkedIn’de doğru hashtag’leri kullanarak çok daha hızlı bir ilerleme kaydedebilirsiniz. Doğru hashtag’leri bulmak için tek tek kaç tane takipçisi olduğuna aratıp bakmanız gerekiyor. Bunun için kullandığım bir LinkedIn Hashtags uzantısını önereceğim sizlere.
“Hashtag Analytics by Engage” içeriğinizi yazarken bir yandan da kaç kişinin takip ettiğine bakmanıza ihtiyaç olmadan, yazdığınız anda size gösteren ve benzer hashtag’leri de size sunan güzel bir uzantı. Deneyebilirsiniz.
10. Farklı Yazı Tiplerinden Faydalanın.
İçerik yazınızı oluştururken vurgulamak istediğiniz noktaları farklı yazı tipleri kullanarak öne çıkarabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar, çok fazla farklı yazı tiplerini bir arada bulundurup karışıklık yaratmamak ve okunmayan yazı fontlarını seçmemek olacaktır. Sadece dikkat çekmek istediğiniz kelime de kullanırsanız size dönüşünün daha olumlu olduğunu göreceksiniz.
Birincisi telefonda “Font” uygulamasını kullanarak klavyenize eklenen farklı yazı tiplerinden oluşan bir uygulama ile yapabilirsiniz.
İkincisi de “LinkedIn Text Formatter” sitesinden kalın, italik gibi seçenekleri kullanarak yazılar oluşturabilirsiniz.
► Eğitim talepleriniz ve işbirlikleri için info@cansuyilmaz.net e-posta adresinden bana yazabilirsiniz.