Herkesin bir LinkedIn profili olması konusunda bence artık hepimiz hemfikiriz. LinkedIn profilimiz bizim için satış yapmaya hazır halde bulunan ve 7/24 çalışan bir asistandır. Satış derken, iş aramanıza yardımcı olması da bir satıştır aslında. Karşımızdaki insanı etkilemeliyiz ki o kişi bize iş teklifinde bulunsun, ürünümüzü satın alsın veya sitemizi ziyaret etsin. Bu sebeple iyi bir LinkedIn profiline ihtiyacımız var. Gelin birlikte etkileyici bir Linkedin profili oluşturmaya başlayalım.
1. Profil Fotoğrafı ve Kapak Görseli
Bir profil fotoğrafı kullanmak hiç kullanmamaktan çok daha iyidir. Birine bağlantı isteği gönderdiğinizde görüntülenen ve dikkat edilen alanlardan biri olduğu için kabul edilme oranınızı 21 kat artırır. Gerçekte nasılsanız bunu fotoğrafınızda da yansıtın. Herkes kendine özgü katkılar sağlayabilir ama dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
- Seçtiğiniz görsel yüzünüzü net bir şekilde belli eden bir fotoğraf olmalıdır.
- Uzaktan veya kendinizi çektiğiniz bir fotoğraf olmamalıdır.
- Aydınlık ve yüksek çözünürlüklü olmalıdır.
- Arkaplan sizin önünüze geçmemeli, dikkat dağıtmamalıdır.
- Fotoğrafta bir arkadaşınız, evcil hayvanınız olmamalı, sadece siz olmalısınız.
Yıldızlı Bir Not: Ne olursa olsun mutlaka bir fotoğraf ekleyin. Profil fotoğrafının olmaması hem profesyonel durmaz hem de LinkedIn algoritması açısından eksi bir davranıştır.
LinkedIn profil fotoğraf ölçüsü 300 x 300 piksel ve en büyük dosya boyutu 10MB olmalıdır.
Kapak Görseli, 1584 x 396 piksel ölçüsünde ve en büyük dosya boyutu 4MB olmalıdır. Vermek istediğiniz mesajı en etkili şekilde vereceğiniz bir alan sunar. Bu alanı etkili değerlendirmek için profili hangi amaçla kullandığınızı bilmelisiniz (buna en sonda değineceğim). Bir eğitmenseniz ve amacınız eğitimleri öne çıkarmak ise bu alana eğitimlerinizi, daha önce kimlere eğitim verdiğinizi anlatan bir görsel tasarlayabilirsiniz. Kitaplarınızı, aldığınız ödülleri, sertifikaları veya sitenizde sunduğunuz ücretsiz sunduğunuz bir dokümanı burada sergileyebilirsiniz.
2. Başlık ve Özet Alanı
Bu alan en çok özen göstereceğiniz alan olmalı. Bütün başlıklarınızı eklemenize ihtiyaç yok, öne çıkarmak istediklerinizi yazabilirsiniz. Spesifik olun. Eğer avukatsanız ‘Avukat’ yazmak yerine örneğin ‘Ceza Avukatı’ yazın. Ya da ‘Bebek Fotoğrafçısı’, ‘Edebiyat Öğrencisi’ gibi özel başlıkları tercih edin. Böylece size gelen talepler de net olacaktır.
Aranılan kelimeleri yani anahtar kelimenizi bu alana mutlaka girin. Örneğin LinkedIn benim anahtar kelimemse bunu özet alanında mutlaka yazmalıyım ama hashtag # işaretini kullanarak değil.
Şu anda bulunduğunuz pozisyonu, eğitim bilgilerinizi, konum ve iletişim bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Profilinizi her daim güncel tutmaya özen gösterin.
3. Öne Çıkarılanlar
En çok ilgi gören gönderilerinizi, varsa projelerinizi, slaytlarınızı bu alana ekleyerek ön plana çıkarabilirsiniz. Eğer kişisel marka iseniz ilk öne çıkarılan gönderiniz görselinizin bulunduğu bir gönderi olsun. Diğer alanları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz:
- İşletmenizi veya kendinizi anlatan kısa bir giriş videosu paylaşabilirsiniz. (Bunu yeni gelen özellik ile profil görselinize de ekleyebilirsiniz.)
- Aldığınız müşteri yorumlarınızı derleyebilirsiniz.
- Değer katan paylaşımlarınızı ekleyebilirsiniz.
- Aldığınız başarıları listeleyebilirsiniz.
- İstediğiniz bir web siteye link vererek yönlendirebilirsiniz.
4. Faaliyetler
Tüm aktiviteleriniz bu alanda gösterilir. Yazılar, gönderiler ve belgeler burada bulunur. Gizlilik ayarlarınızda bu alanın herkes tarafında görüntülenebilir olduğundan emin olun. Yaptığınız yorumlar, beğeniler başkası tarafından görüntülendiği için sizin için avantaj sağlayabilecek bir özelliği de vardır.
5. Hakkında
Kendinizi tam olarak tanıttığınız ve aramalarda öne çıkmanızı sağlayacak en uzun yazı yazma hakkınızın olduğu bölümdür. En iyi şekilde kurgulamak gerekir. İlk cümleniz sizi anlatan tek bir cümle olmalıdır. Sadece o cümleyi okuyunca sizin ne yaptığınızı anlamalılar. Hakkınızda daha fazla bilgi edinmek isteyenler ‘daha fazla’ düğmesine basarak öğrenebilirler. Diğer alanlarda neler yaptığınızdan, hikayenizden, hobilerinizden bahsedebilirsiniz. En son cümleniz size ulaşmasını istediğiniz iletişim kanallarından biri olsun. Web siteniz, telefon numaranız veya eposta adresiniz gibi.
Özet alanında kullandığınız anahtar kelimenizi bu alanda da mutlaka kullanın.
6. Deneyim
Tüm deneyimlerinizi bu alana girebilirsiniz. Güncel olmasına özen gösterin. Deneyim eklerken açıklama kısmını mutlaka doldurun. İsterseniz dosya, görsel, site, video veya sunum ekleyin ya da link verin.
7. Eğitim
Tüm eğitim bilgilerinizi bu alana girebilirsiniz. Açıklama kısımlarını mutlaka doldurun. Aldığınız dersleri yazabilir veya başınızdan geçen ve size etki eden bir olayı anlatabilirsiniz. Bu hem sizi aramalarda öne çıkmanızı sağlayacak hem de hikayelerinizle profilinizi güçlendirmiş olacaksınız.
8. Lisanslar ve Sertifikalar
Aldığınız lisansları ve sertifikaları ekleyebilirsiniz. Aldığınız organizasyon şirketini, verilen tarihi, geçerlilik süresini ve varsa URL’sini girebilirsiniz. Alınan sertifikaları gönderi olarak yayınlamak yerine bu alana ekleyerek vurgulayabilirsiniz.
9. Gönüllü Çalışma
Gönüllü olarak çalıştığınız alanları ekleyebileceğiniz bir alandır.
10. Yetenekler
En fazla 50 tane yetenek ekleyebilirsiniz. Mümkünse ellisini de kullanın. Sektör bilgisi, araçlar ve teknoloji, sosyal yetenekler ve diğer yetenekler olarak kategorilendirilir. Ağınızda olan diğer kişiler gelip sizin yeteneğinize puan verebilirler. Bu da linkedin algoritması için önemli bir artı puandır. İletişimde olmak istediğiniz kişilerin profillerine giderek siz de onların yeteneklerine onay verebilirsiniz. Onlara bir mesaj gittiği için hem iletişim kurmanız kolaylaşacak hem de o size karşılık vermek için yeteneklerinizi onaylayacaktır. Profilinizi görüntülediği için artı bir, üstelik iyi kurgulanmış bir profiliniz varsa diğer artı katacaklarını siz hesap edin.
11. Tavsiyeler
Bu alanı web sitenizdeki referanslar bölümü olarak düşünebilirsiniz. Eğer bu bölüm yok ise ‘Profil bölümü ekle’ alanından ekleyebilirsiniz. İstediğiniz bağlantınızdan tavsiye istemek için ona bir mesaj atın. Eğer beğenmezseniz düzenlemesini isteyebilir veya profilinize eklemeyebilirsiniz. Aldığınız gibi başka bağlantılarınıza referans verebilirsiniz. Almak kadar tavsiye vermek de profilinizi güçlendirir.
12. Projeler
Yer aldığınız tüm projeleri ve detayları bu alana girebilirsiniz.
LinkedIn SEO ile Aramalara Öne Çıkın.
Tüm bu LinkedIn profil düzenleme adımlarını attıktan sonra aramalarda öne çıkabilirsiniz. LinkedIn algoritmasını iyi anlamak ve güncellemeleri takip etmek gerekir. Birisi bir arama yaptığında olan şudur:
– LinkedIn, o terime sahip tüm profilleri arar. Daha sonra en alakalı profilleri sıralar.
– Bu, bağlantı derecesini, otoritesini ve profilin popülerliğini ölçer.
– Ve size en iyi sonuçları gösterir.
Peki, aramada nasıl daha üst sıralarda görünebilirsiniz?
1. Sıralamak istediğiniz 1-2 anahtar kelimeye odaklanarak SEO profilinizi optimize edin.
Bunları başlık, özet, deneyim ve beceriler bölümünüze ekleyin.
2. Değer katan ve alakalı içeriği düzenli bir şekilde paylaşın.
İçeriğinizle ne kadar çok insan etkileşime girerse, profiliniz o kadar fazla yetki kazanır.
3. Ağınızı hedeflenen bağlantılarla genişletin.
Bir bağlantıya ne kadar yakın olursanız, insanlar anahtar kelimenizi aradığında sıralama yapma olasılığınız o kadar artar.
► Eğitim talepleriniz ve işbirlikleri için info@cansuyilmaz.net e-posta adresinden bana yazabilirsiniz.